fed

Fed Raporu: Enflasyon Hedefinin Üzerinde Faiz Artışı Devam Edecek

Fed tarafından hazırlanan yarı yıllık Para Politikası Raporu’na göre enflasyon, hedefin üzerinde kalmaya devam ediyor. Raporda, enflasyondaki düşüşün işsizlik artışı olmadan gerçekleştiği belirtildi.

Raporda, enflasyonun geçen yıl önemli ölçüde gevşediği, ancak hala Federal Açık Piyasa Komitesi’nin (FOMC) %2’lik hedefinin üzerinde olduğu kaydedildi. Uzun vadeli enflasyon beklentilerinin ise pandemiden önceki seviyelere yakın olduğu ve FOMC’nin hedefi ile uyumlu olduğu ifade edildi.

İş gücü piyasası nispeten sıkı

Raporda, işsizlik oranının tarihsel olarak düşük seviyelere yakın ve açık iş pozisyonlarının hala yüksek olduğu belirtildi. Ekonomik büyümenin de tüketici harcamalarındaki artışların desteğiyle güçlü olduğu ifade edildi.

Faiz indirimi yakın değil

Raporda, iş gücü piyasasındaki sıkılık hafifledikçe ve enflasyondaki ilerleme sürdükçe faiz indiriminin gündeme gelebileceği belirtildi. Ancak şu an için enflasyon riskleri konusunda dikkatli olunması gerektiği vurgulandı.

Finansal sistemde bazı riskler var

Raporda, finansal koşulların yaz boyunca ve sonbaharın başlarında önemli ölçüde sıkılaştığı belirtildi. Yüksek faiz oranlarının finansman faaliyeti üzerinde baskı yarattığı ve bankaların kredi verme hızının yavaşladığı kaydedildi.

Genel olarak bankacılık sisteminin sağlam ve dayanıklı olduğu belirtilen raporda, bazı risk alanlarının izlenmesine devam edilmesi gerektiğine dikkat çekildi.

Raporda öne çıkan diğer noktalar:

Fed, Mart 2022’den bu yana faiz oranını toplam 525 baz puan artırdı.
Yüksek faiz oranları, finansman faaliyeti üzerinde baskı yaratıyor.
Bankalar hanehalkı ve işletmelere verdiği kredileri yavaşlatıyor.
Genel olarak bankacılık sistemi sağlam ve dayanıklı.
Bazı risk alanlarının izlenmesine devam edilmesi gerekiyor.
Fed’in para politikası, önümüzdeki dönemde enflasyon ve ekonomik büyümedeki gelişmelere göre şekillenecek.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Back To Top