Bozburunda Antik Kaletepe Yaziti Kesfedildi Son Haberler

Bozburun’da Antik ‘Kaletepe Yazıtı’ Keşfedildi – Son Haberler

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nden Arkeolog Dr. Volkan Demirciler tarafından yapılan açıklamaya göre, Bozburun Mahallesi’nde bulunan Tepebaşı mevkisinde, daha önce bilimsel yayına konu olmayan bir yazıt ortaya çıkarıldı. Kaletepe sırtlarında gerçekleştirilen detaylı araştırmalar sonucunda keşfedilen bu yazıt, Anadolu’nun çeşitli kentlerinden gelen 8 kişinin belirlenemeyen bir amaca yönelik finansal katkılarını içermektedir.

Bozburun Yarımadası’nda bulunan bu yazıtlar, antik dönemde “Karya Khersonesosu” veya “Rodos Peraiası” olarak bilinmekte olup, bölgenin politik ve sosyoekonomik koşulları hakkında nadir buluntular sunmaktadır. Demirciler ve ekibi, 2021 yılından beri Bozburun Yarımadası’nda yürüttükleri arkeolojik yüzey araştırmalarıyla bölgenin arkeolojik envanterini çıkarmakta, yerleşim modellerini incelemekte ve antik tarım terasları ile hidrolojik potansiyeli araştırmaktadır.

Bozburun Yarımadası’nın en az 2 bin 300 yıl önce köylerin bir araya gelerek şehir ölçeğinde örgütlenmesinden oluştuğu belirtilmektedir. Bu keşifler, bölgenin antik geçmişi hakkında önemli ipuçları sunmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Back To Top